Blogopmaak

5 dingen die ouders willen weten over een driftbui

Kalmeer jezelf, empathie, veiligheid en terug naar de regels

1. Wanneer krijgen kinderen een driftbui?
Voor kinderen jonger dan 3 jaar zijn driftbuien een normale verschijnsel in hun ontwikkeling. Ze zijn nog niet goed in staat hun emoties re reguleren en op tijd rust te zoeken. Wanneer komt het bij hen voor: 
- als er aan een dringende behoefte wordt voldaan
- als het kind moe, verveeld of gefrustreerd is

Bij kinderen ouder dan drie jaar, zie je vaak dat het een strategie is die ze zich hebben aangeleerd. 'Ik weet niet wat ik kan zeggen of doen. Vorige keer werkte dit, dus ik probeer het maar weer.' Wanneer komt het bij hen voor: 
- er zijn te hoge verwachtingen van volwassenen in hun omgeving
- te strenge of te toegevende opvoeding
- het kind is moe, heeft teveel prikkels gehad of het heeft teveel stress (denk aan scheiding, dood of ziekte in de familie, veel veranderingen) 

2. Een driftbui is non-verbaal
Een driftbui is een een non-verbale manier van communiceren. Het kind wordt rood, houdt de adem in, schreeuwt, slaat wild met de armen. Het kind weet waarschijnlijk niet hoe anders te communiceren. 

3. Wat wil het kind zeggen met zijn driftbui?
Ik ben overweldigd. Het is me teveel. Ik kan dit niet handelen.
Ik probeer iets dat vorige keer werkte.

4. Wat kan je als volwassene doen?
a. Kalmeer jezelf. Neem het niet persoonlijk, adem een paar keer diep in en uit

b. Biedt empathie: Beschrijf wat je ziet bij het kind: 'je armen gaan zo, je gezicht kijkt zo, je lichaam vertelt me: ik voel me zo gefrustreerd (of moe, of gespannen). Dit is een belangrijke stap. Je leert het kind dat zijn gevoel er mag zijn, je leert het kind woorden geven aan zijn gevoel zodat hij het wellicht een volgende keer zelf kan benoemen. Maar verwacht niet meteen resultaat de volgende keer. Waarschijnlijk zul je het nog een paar keer moeten benoemen om het zelf te kunnen. 

c. Als het kind iets rustiger wordt, kies je afhankelijk van de behoefte de van jouw kind:

- laat je kind even met rust (zeg dat je het even met rust laat en dat het bij je mag komen wanneer het wil, blijf wel in de buurt, als het kind weer gaat spelen, ga je naar 5) 
of 
- houd het vast, tegen je aan en zeg 'je bent veilig, je kunt dit aan, ik ben bij, ik heb je vast


5. En als de driftbui voorbij is? 
Ga terug naar het moment dat de driftbui begon, de trigger. Als de driftbui kwam door een regel/afspraak die je gaf, dan kom je daarop terug. Bijvoorbeeld: Als het kind boos werd omdat het zijn groente niet wilde eten en van jou moest het wel. Dan geef je twee positieve keuzes. Je kunt nu de groenten eten. Zal ik ze voor je op de lepel doen of doe je het zelf? Of als het kind niet naar boven wilde om te slapen, kan je bijvoorbeeld zeggen. Het is nu tijd om te slapen. Sluip je als een tijger naar boven op spring je als een hertje.

Zo leert je kind dat een driftbui niet werkt om je zin te krijgen en dat je gevoelens kunt benoemen. 

Deze informatie komt van consciousdiscipline.com
Een opvoedmethode gebaseerd op verbinding, veiligheid en oplossen
door antoniewielens 24 oktober 2022
Hoe veel sessies zijn nodig?
door Antoinie 29 augustus 2022
Mijn kind gaat naar speltherapie. Wat kan ik als ouder doen?
door antoniewielens 20 augustus 2020
Ik accepteer dat je je voelt zoals je je voelt. Als kind verlangde ik ernaar, als volwassene vind ik het zo moeilijk om te geven
door antoniewielens 18 augustus 2020
Wat een mooie reacties kreeg ik op mijn vorige post (waarom kinderen bij mij met spelen stopten. Herkenning alom. Het is iets dat blijkbaar vaker wordt gedaan. Jacqueline Schoemaker gaf me nog wat andere voorbeelden. En ik moet zeggen, ook die interventies heb ik allemaal geprobeerd als beginnend kleuterleidster. Met steeds hetzelfde onbedoelde effect: de kinderen stopten met spelen. Een kind observeren, volgen en meespelen blijkt nog niet zo eenvoudig. Daarom 5 interventies waardoor kinderen stoppen met spelen.
door antoniewielens 18 augustus 2020
Tijdens mijn stage als kleuterjuf merkte ik dat kinderen stopten met spelen als ik mijn ronde maakte. Bij collega's speelden de kinderen juist zo leuk verder als zij langskwamen.
11 augustus 2020
Over speltherapie zijn wat misverstanden. Deze drie onderzoeksresultaten laten zien dat veel meer mogelijk is, dan vaak gedacht wordt.
door antoniewielens 10 augustus 2020
Als je kind verdrietig is, lukt het meestal om zelf rustig te blijven en je kind te troosten. Als je kind driftig, teleurgesteld, moe, hangerig of zeurderig is, wordt het misschien lastiger. Dit zijn vaak delen die we in onszelf afkeuren en waar je moeilijker empathie voor hebt.
14 juli 2020
Elk kind heeft wel eens een driftbui. Vaak zijn ze dan moe, overprikkeld of gefrustreerd. 7 signalen om hulp te zoeken
door antoniewielens 14 juli 2020
Geef je kind al vroeg een taakje (dat bij zijn leeftijd past). Dit geeft ze het idee dat ze er toe doen, ze kunnen een bijdrage leveren en zijn niet alleen maar afhankelijk van volwassenen om zich heen. Je stimuleert bovendien de executieve functies en die kan je later in je leven goed gebruiken.
24 juni 2020
Ik ben daar Ik ben daar als je pas 4 jaar bent Ik ben daar als je al 12 bent Ik ben daar als je t even niet meer weet Ik ben daar als je geen woorden hebt voor wat je dwars zit Ik ben daar als je niet wilt praten Ik ben daar om zonder woorden contact met je te maken Ik ben daar zodat je je verhaal spelend kan vertellen Ik ben daar zodat je kunt doen, beleven en ervaren Ik ben daar zodat je je gezien en gehoord weet Ik ben daar zodat je je begrepen en erkend voelt Ik ben daar zodat je nieuwe dingen kan proberen Ik ben daar zodat je een positieve manier hebt om met je heftige gevoelens om te gaan Ik ben daar om voor jou te benoemen Ik ben daar zodat je (weer) durft te vertrouwen Ik ben daar als vaktherapie je kan helpen Ik ben daar als het nodig is en niet pas maanden later Ik ben daar als je ouders het ook even niet meer weten Ik ben daar in jouw stad Ik ben daar om je zorg op maat te geven Ik ben daar zolang het nodig is Ik ben daar #ikbendaar #vaktherapievaltookonderjeugdwet #jeugdhulp #speltherapie #geenwachtlijst #groenepolsbandjes #jeugdprofessional #steunjeugdzorg
Meer posts
Share by: