HOE WERK IK

Kennismaking en intake

Kijken of het klikt

We beginnen met een telefonisch kennismakingsgesprek. Dit is gratis en vrijblijvend.

Als we beiden denken dat speltherapie iets voor je kind kan zijn, volgt een intakegesprek. Hierin gaan we dieper op de achtergronden in. We bespreken de ontwikkeling van je kind vanaf de zwangerschap tot nu. Elk gedrag is communicatie en ik vraag van jullie als ouders om te reflecteren op het gedrag van jullie kind, bijvoorbeeld door jullie als ouders een spelbeeld te laten maken van de huidige situatie. Dit alles kan al veel inzicht geven.

Als jullie aan het einde van de intake besluiten definitief bij mij verder te gaan, bepalen we samen de doelen en maak ik een behandelplan en een risico-analyse. Zo nodig (en na jullie toestemming) observeer ik op school. 
tanteArtboard 1

Het speluur 

Spelend rouwen, verwerken en op een rijtje zetten

Ik werk 1-op-1 met je kind. Het belangrijkste is dat je kind zich veilig voelt. Hier neem ik tijd voor. Het kind mag zijn wie het is. Het mag voelen wat het voelt. Meestal hebben kinderen zo'n 5 tot 6 sessies nodig om te wennen en mijn steun toe te laten bij spanning.  

De meeste kinderen mogen zelf kiezen waar ze mee willen spelen. Zo kan een kind zelf aangeven waar het aan toe is, hoeveel spanning het kan verdragen en wanneer weer even lucht nodig is. Ik stem me op het kind af. Ik benoem wat ik zie zodat het kind betekenis kan geven aan zijn ervaringen en je kind zijn eigen gevoelens, gedachten en behoeften (weer) leert begrijpen. 

Ik spreek wekelijks met het kind af op een vast tijdstip zodat het weet waar het aan toe is. Elke sessie duurt 45 minuten. Over het algemeen heeft het kind in totaal 20 tot 25 therapiesessies nodig om weer op eigen kracht verder te kunnen.

De laatste fase breekt aan als het doel dat we hebben afgesproken is gehaald. We bouwen de therapie dan in een paar sessies af. Het kind kan zijn nieuwe gedrag bekrachtigen en zijn ik versterken.

Als ouder ben je actief betrokken

We trekken samen op

Na elke 5 sessies overleg ik met jullie (ouders/verzorgers) over de thema's die naar mijn idee spelen. Vaak gaan we in deze sessies weer wat dieper in op het geboorteverhaal en evt andere ingrijpende ervaringen die zijn geweest. 

We bespreken wat jullie en school daar thuis mee kunnen. Ook hier vraag ik steeds om op je eigen gedrag en gedachten te reflecteren: wat doet die boosheid van je kind met jou? Welke positieve intentie zou er achter het gedrag van je kind zitten? Hoe ga jezelf om met frustraties?

Niet altijd makkelijk dus maar een veel ouders zien het uiteindelijk als een verrijking.

Ik werk clientcentered
Dat wil zeggen dat ik je kind centraal stel en dat ik aanspreekbaar wil zijn op een aantal waarden: 

Lijst van diensten

clientenstop: tip zorgkracht12
Share by: